Wat is mediteren

Wat is mediterenhttps://wimschoenmakercoaching.nl

Wat is mediteren en hoe kan het helpen om stressklachten te verminderen?

Mediteren wordt steeds populairder. Meditatie komt vanuit het Boeddhisme en heeft oorspronkelijk als doel heeft om een staat van verlichting te bereiken. Tegenwoordig wordt mediteren ook vaak aangeraden als middel om stressklachten te verminderen. Dit geldt ook als je midden in een burn-out zit.

Wat is mediteren nu eigenlijk? Meditatie is een manier om het bewustzijn te vergroten en tot rust en stilte komen, zowel fysiek als mentaal. Dit heeft meerdere voordelen.

Wat zijn de voordelen van meditatie?

Dit zijn 9 voordelen van meditatie op een rij gezet:

  1. minder stress en beter kunnen omgaan met stressvolle situaties
  2. meer inzicht in eigen denkpatronen en je hier afstand van kunnen nemen
  3. makkelijker kunnen loslaten van negatieve emoties
  4. eenvoudig lichamelijk tot rust komen, waardoor je minder stress ervaart
  5. beter in het moment leven en hier meer van genieten
  6. betere nachtrust
  7. meer energie
  8. ontwikkeling van je zelfvertrouwen
  9. betere toegang tot je eigen creativiteit
  10. meer compassie en liefde ervaren voor jezelf en je omgeving

Hoe mediteer je?

Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Zo kun je al heel eenvoudig beginnen door te gaan zitten of liggen, je ogen te sluiten en te concentreren op je ademhaling. Je brengt op die manier aandacht naar je lichaam. Er zullen, zeker wanneer je start met mediteren, talloze gedachten voorbij komen. De kunst is dan om deze gedachten te observeren en weer te laten gaan. Je hoeft je er niet tegen te verzetten, observeren en opmerken is voldoende. Vervolgens breng je je aandacht weer op een vriendelijke manier terug naar je ademhaling. Dit is slechts een voorbeeld, want er zijn veel verschillende manieren om te mediteren.

Leren mediteren

Wil je meer leren over mediteren? Je kunt je dan bijvoorbeeld inschrijven voor een meditatiecursus bij jou in de buurt. Daarnaast zijn er tegenwoordig uitstekende apps die begeleiden bij het mediteren. Headspace is de meest bekende meditatie app met talloze geleide meditaties voor uiteenlopende onderwerpen. En Meditation Moments is een app met geleide meditaties in het Nederlands. Deze app is van Michael Pilarczyk, auteur van het boek Master Your Mindset – Leef Je Mooiste Leven (dit is ook zeker een aanrader). Zelf doe ik aan transcedente meditatie. Dit is meditatie van 2 maal 20 minuten per dag aan de hand van een mantra.

Stressklachten verminderen

Meditatie gaat jou zeker helpen om jouw stressklachten te verminderen. Dit vraagt wel om doorzettingsvermogen. Topsporters blijven trainen om hun fysieke conditie te onderhouden. Jij zult moeten blijven mediteren om je mentale conditie te onderhouden. Mediteren is slechts een van de manieren om stressklachten te verminderen. Wil je begeleiding om jouw stressklachten te verminderen? Een coach kan jou daarbij helpen.

© Copyright 2022 - Wim Schoenmaker Coaching