Wat doet een stress of burn-out coach

Wat doet een stress of burn-out coachhttps://wimschoenmakercoaching.nl

Wat doet een stress of burn-out coach eigenlijk?

Burn-out coach of stress coach, je hoort hier tegenwoordig steeds vaker over. Maar wat doet een stress of burn-coach nu precies en wat kan hij of zij voor jou betekenen? De naam zegt het eigenlijk al, deze coaches helpen mensen die last hebben van stressklachten of met een burn-out kampen. En hier hebben nogal wat mensen in Nederland last van. Een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim in Nederland is verzuim direct gerelateerd aan stressklachten.

Wat is stress precies?

De simpelste omschrijving van stress is het ervaren van spanning, zowel fysiek als mentaal. In ons dagelijks leven hebben we allemaal te maken met bepaalde vormen van spanning. Deze spanning kan in allerlei situaties voorkomen, bijvoorbeeld op het werk, in relatie met je partner en tijdens het sporten. Dit kan matige tot intensieve spanning zijn en dit kan van korte duur zijn of juist langdurige spanning.

Het menselijk lichaam is van nature gebouwd om met deze stress om te gaan. Door signalen die worden opgepikt door je zenuwstelsel maakt je lichaam adrenaline aan. Deze adrenaline helpt je om met spannende situaties om te gaan. Je hartslag versnelt, je bloeddruk verhoogt en je spierenspanning versterkt. Kortom je wordt alerter en je bent klaar voor de actie. Deze alertheid helpt juist om prestaties te leveren op de momenten waarop het nodig is, zoals tijdens een examen of een belangrijke wedstrijd.

Wanneer je lichaam in balans is, dan zal het zenuwstelsel na de prestatie de opgebouwde spanning afbreken en je komt weer tot rust. Maar wat gebeurt er als je lichaam niet in balans is en de stress te veel is of te lang aanhoudt?

Langdurige stress, overspannenheid en burn-out

Wanneer stress te lang aanhoudt dan kan dit leiden tot overspannenheid of zelfs een burn-out. In dit laatste geval zijn je lichamelijke en geestelijke reserves volledig op. In het ergste geval komt je lichaam  dan volledig tot stilstand. Dit gebeurt niet van de een op de andere dag, wel kan het zo zijn dat een specifieke gebeurtenis de druppel is die de emmer doet overlopen.

Voor het zover is gekomen, sta je meestal mentaal en fysiek al een langere tijd onder druk. Je bent dan niet meer in staat om de spanning volledig af te bouwen, waardoor stress zich gaat ophopen in je lichaam. Vaak gaat dit gepaard met onverklaarbare pijntjes, negatieve gedachten en oplopende emoties. Je verliest langzaam maar zeker het gevoel van controle over je eigen leven. Je voelt je dan oververmoeid, je hebt een opgejaagd gevoel van binnen, je slaapt slechter, je hebt concentratieproblemen, je voelt je somber, je laat goede gewoonten en je routine los en je wordt vatbaarder voor ziekte.

Aangezien deze klachten zich langzaam over een langere periode opbouwen verloopt dit proces vaak onbewust. Het grote gevaar hierin is dat je al deze signalen van je lichaam en geest niet herkent. Je gaat steeds verder over je eigen grenzen heen, totdat je ziek thuis komt te zitten door overspannenheid of burn-out klachten. Ook verslechterd het contact met je omgeving of je relatie loopt misschien wel op de klippen.

Gelukkig is het nooit te laat om hier iets aan te doen. Zo kun je je bijvoorbeeld laten helpen door een stress coach of een burn-out coach. Hij of zij begeleidt je dan om het tij te keren.

Wat doet een stress coach of een burn-out coach?

Stress verminderen

De primaire focus van een stress coach of een burn-out coach is om jou handvatten te bieden, waarmee je kunt herstellen en de controle over jouw leven volledig in eigen beheer te nemen. Dit met het doel dat je na je herstel zelf ook in balans kunt blijven.

Afhankelijk van de mate van opgebouwde stress duurt het herstel korter of langer, maar je zult herstellen. Een gespecialiseerde coach leert jou om je stresssignalen tijdig te herkennen en er de juist actie op te ondernemen. Het helpt dan vaak om na te gaan waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt.

Een van de eerste dingen die een goede stress coach of burn-out coach zal doen is jou verschillende technieken aanreiken om de lichamelijke en geestelijke stress te verminderen, zodat je herstel direct kan beginnen. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen en advies met betrekking tot routines in beweging, ontspanning, mediteren, gezonde voeding en nachtrust.

Oorzaken onderzoeken

Daarnaast onderzoek je de oorzaken van de stress, want duurzame verandering begint bij inzicht in je eigen niet-werkende patronen, zowel in je werk- als privéleven. Dit kunnen diepgewortelde patronen in denken, voelen en doen zijn. Denk hierbij aan perfectionisme, overmatig verantwoordelijk op je nemen, moeite hebben met ‘nee’ zeggen en grenzen stellen en het ondergeschikt maken van je eigen belangen. De stresscoach of burn-out coach begeleidt hierbij, maar dit vraagt van de coachee ten eerste ook een hoge mate van zelfreflectie om inzicht te krijgen in wat niet werkt en ten tweede discipline om nieuwe patronen aan te leren en vast te houden.

Overige handvatten

Aanvullend kan de stress coach of burn-out coach ook handvatten bieden voor tijdsmanagement, assertiever worden, helpen bij het vergroten van zelfvertrouwen en het verbeteren van communicatievaardigheden. Denk hierbij aan het leren opmerken van je grenzen om deze vervolgens aan te geven en te bewaken.

Samengevat leert dit type coach je om een voor jou werkende balans te realiseren, zodat je controle krijgt en houdt over je leven en jij je hierdoor gezonder en gelukkiger voelt, zowel fysiek als mentaal.

Waar vind ik een goede stress coach of burn-out coach?

Ieder individu is uniek en elke situatie is anders. Onderzoek daarom goed welke coach voor jou geschikt is. Dit gaat verder dan alleen het aanbod en de opleiding van de coach. Zo is het daarnaast belangrijk dat je een klik hebt en een vertrouwensband met de coach kunt opbouwen. De enige manier om hier achter te komen is om kennis te maken met een of meerdere coaches. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.

Heb je zelf last van stressklachten en zoek je hulp?

Ik maak graag kennis met je, zodat jij kunt onderzoeken of ik je verder kan helpen met je stressklachten, overspannenheid of burn-out. Dit kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend en gratis!

© Copyright 2022 - Wim Schoenmaker Coaching