Meer zelfvertrouwen krijgen

Meer zelfvertrouwen krijgenhttps://wimschoenmakercoaching.nl

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen. Het gaat over weten wie je bent, wat voor jou belangrijk is en hiernaar kunnen en durven handelen. Zelfvertrouwen is jezelf volledig accepteren en weten dat je de dingen die op jouw pad komen aankunt, hoe onzeker de toekomst ook is. Zelfvertrouwen onstaat in je kinderjaren, maar ook op latere leeftijd kun je meer zelfvertrouwen krijgen.

Hoe ontstaat zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen ontstaat grotendeels in je kinderjaren. Naast een stukje aangeboren zelfvertrouwen spelen je ouders en omgeving hier een grote rol in. Wanneer je als kind veel aandacht en liefde van je ouders krijgt en je daarnaast met respect wordt behandeld, dan ontstaat een positief zelfbeeld. Dingen die hier juist afbreuk aan kunnen doen zijn emotionele verwaarlozing, autoritaire ouders, pesten door leeftijdsgenoten en bijvoorbeeld een kritische leraar. Als dit jou is overkomen, dan kun je op latere leeftijd gelukkig alsnog meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Kanttekening daarbij is wel dat iedereen van tijd tot tijd wel eens onzeker is. Dit kun je dan ook niet helemaal voorkomen.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Meer zelfvertrouwen krijgen. Dat willen we allemaal wel, maar hoe doe je dit? Het korte antwoord is door te werken aan je zelfvertrouwen. Dit doe je met deze 10 tips:

  1. Stel ambitieuze, maar realistische doelen vast
  2. Schrijf je successen op en sta hierbij stil
  3. Reflecteer regelmatig op je positieve eigenschappen
  4. Neem tijd voor jezelf om aandacht te geven aan jouw behoeften
  5. Ontvang kritiek en complimenten met open armen
  6. Vergroot je bewustzijn, bijvoorbeeld door te mediteren
  7. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar waardeer je eigen ontwikkeling
  8. Werk aan je assertiviteit
  9. Investeer in waardevolle relaties
  10. Accepteer jezelf volledig, met alles erop en eraan

Echter vaak zijn bepaalde patronen van denken, voelen en doen dusdanig ingesleten dat je het zelf niet meer ziet. Een goede coach kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw patronen, zodat je weer stappen in de juiste richting kunt gaan zetten.

Wil jij meer zelfvertrouwen krijgen?

Wil jij meer zelfvertrouwen krijgen? En wil je begeleiding van een coach bij het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen? Ik maak graag kennis met je, zodat jij kunt onderzoeken of ik je verder kan helpen. Dit kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.

© Copyright 2022 - Wim Schoenmaker Coaching