Lichaam in een burn-out

Lichaam in een burn-out

Hoe komt je lichaam in een burn-out terecht?

Hoe komt je lichaam in een burn-out terecht? Na een periode van langdurige stress en overspanning kun je een burn-out krijgen. Het zenuwstelsel is dan overbelast.

Hoe werkt het autonome zenuwstelsel?

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen, het sympathisch en parasympathisch  zenuwstelsel. Deze twee onderdelen hebben een tegenovergestelde werking van elkaar en zijn daarmee allebei nodig om het autonome zenuwstelsel te laten functioneren.

Het sympathisch zenuwstelsel

Het sympathisch zenuwstel zorgt voor een hogere hartslag- en ademfrequentie, remt de spijsvertering door het verkleinen van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel. Dit gebeurt allemaal wanneer het lichaam actief is en dus niet aan het rusten is. Samengevat is het sympathisch zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat er energie vrijkomt en het lichaam arbeid kan verrichten.

Het parasympathisch zenuwstelsel

Het parasympathisch zenuwstelsel zorgt voor het ontstaan van spijsverteringssappen, een vlottere darmbeweging, vergroting van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een vlottere nierwerking. Ook zorgt dit deel van het zenuwstelsel voor het verlagen van de hartslagfrequentie en de ademfrequentie. Samengevat is het parasympathisch zenuwstelsel het deel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Het autonome zenuwstelsel in normale staat

In een gezonde staat zijn het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel in balans. Inspanning en stress worden dan afgewisseld met ontspanning en rust. De balans tussen de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel maakt het dat we ons kunnen aanpassen aan onze omgeving.

Het autonome zenuwstelsel wanneer je lichaam in een burn-out zit

Langdurige blootstelling aan stress kan leiden tot overmatige stimulatie van het sympathisch zenuwstelsel. Als deze niet wordt uitgeschakeld, dan schakelt het parasympathisch deel zichzelf uit. Het lukt in deze situatie niet meer om in een toestand van rust en herstel te komen. Wanneer dit te lang duurt, dan krijg je een burn-out.

Hulp bij een burn-out

Zit jij in een burn-out of ervaar jij continu stress? Het is zeker niet gemakkelijk om het tij zomaar te keren. Ondersteuning van een gespecialiseerde coach kan dan uitkomst bieden.

© Copyright 2022 - Wim Schoenmaker Coaching