Faalangsthttps://wimschoenmakercoaching.nl

Wat is faalangst?

Faalangst de angst om iets niet goed genoeg te doen of niet goed genoeg te zijn. Je bent bang dat je tekort schiet, iets niet aankan en in essentie niet aan de verwachtingen van jezelf of anderen kunt voldoen. Je bent dus bang om te falen en dat hetgeen je gaat ondernemen zal mislukken. Angst om te falen komt voor onder kinderen en volwassenen. Dit is erg vervelend en werkt beperkend en verlammend door in je leven.

Wat zijn symptomen van faalangst?

Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van faalangst:

  • je herkent jezelf als perfectionistisch
  • overmatig piekeren over een bepaalde gebeurtenis of uitdaging
  • je hebt negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen
  • verhoogde hartslag
  • meer zweten dan normaal
  • nagelbijten
  • je bent veeleisend naar jezelf
  • het gevoel onder je eigen niveau te presteren
  • je trekt je meer terug uit sociale situaties, waardoor je je eenzaam voelt
  • onzekerheid

Waar komt angst om te falen vandaan?

Faalangst ontstaat vaak, omdat je bang bent de goedkeuring van de mensen om jou heen te verliezen. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders, partner of vrienden zijn. Je bent dan bang dat deze mensen een negatief beeld van jou krijgen. Daaronder ligt misschien wel de angst je ze in dat geval kwijtraakt. De wens om ergens bij te horen zit in ons allemaal, dus dit is helemaal niet zo gek. Daar bovenop komend kunnen bepaalde factoren in je (vroege) jeugd ertoe leiden dat faalangst ontwikkeld. Denk hierbij aan ouders die torenhoge verwachtingen van je hebben of een heel kritische leraar op school.

Wat zijn de gevolgen van faalangst?

Door de verlammende werking van faalangst ga je op den duur bepaalde situaties of uitdagingen vermijden. Hierdoor doe je wellicht niet de dingen die echt graag zou willen doen in je leven en kan je het gevoel krijgen dat je vast komt te zitten. Dit is erg vervelend en wanneer het zover komt, dan kun je het beste hulp inschakelen van een therapeut of goede coach. Deze kan jou helpen bij het achterhalen van de grondoorzaak van jouw faalangst, zodat je het kunt loslaten.

Wil je hulp bij het oplossen van jouw angst om te falen?

Wil jij begeleiding van een coach bij het achterhalen van de oorzaak en het oplossen van jouw faalangst? Vaak zijn bepaalde patronen van denken, voelen en doen dusdanig ingesleten dat je het zelf niet meer ziet. Je hebt dan als het ware een blinde vlek ontwikkeld. Een goede coach kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw patronen, zodat je weer stappen in de juiste richting kunt gaan zetten. Ik maak graag kennis met je, zodat jij kunt onderzoeken of ik je verder kan helpen met het loslaten van jouw faalangst. Dit kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.

© Copyright 2022 - Wim Schoenmaker Coaching